Canva: Fantastische afbeeldingen maken voor je posts

Mooie en aantrekkelijke afbeeldingen zijn heel belangrijk als het gaat om betrokkenheid te verhogen van jouw lezers, vrienden en volgers. Pas wanneer je goed beeldmateriaal gebruikt, zal jouw bezoekers makkelijk een reactie achterlaten of jouw posts verder verdelen in hun netwerk. Maar wat als je zelf geen talent hebt in Photoshop? Dan komt Canva in het vizier!

Wat is Canva?

Canva is een gratis online platform waar je aan de hand van templates van verschillende types afbeeldingen aan de slag kan. Door te slepen en te plakken, achtergronden, kleurtjes en lettertypes kiezen kom je uiteindelijk tot de meest tot de verbeelding sprekende afbeeldingen die een verrijking zijn voor jouw blogartikels, tweets, posts,...

Je kan een gratis aanmelden via canva.com met je Facebook-profiel of via je naam en e-mailadres. Daarna kan het experimenteren beginnen.

Hoe ga je te werk?

1. Je begint bij het selecteren van het juiste type van afbeelding. 

Er zijn verschillende types waaruit je kan kiezen, al naargelang het doel van je afbeelding:

 • Social media posts: Twitter, Pinterest, Facebook, Instagram,...
 • Documenten: Presentatie, brief, CV, magazine, certificaat,..
 • Bloggen en e-boeken: e-boek cover, bureaublad afbeelding, blog title, infographic,...
 • Marketing materiaal: visitekaartjes, logo, poster, flyer, kadobon, certificaat, label,...
 • Social media en e-mail hoofdingen: LinkedIn, Facebook, Youtube, Twitter,...
 • Eventementen: Postkaart, uitnodiging, aankondiging,...
 • Advertenties: Facebook of algemene advertentie

2. Bijschaven van de afbeelding

Eenmaal je een type gekozen hebt, kan je dat verder afwerken door teksten te wijzigen, verwijderen of toe te voegen. Uit een bijna onuitputtelijke lijst van achtergronden kan je een keuze maken waarop je de zelfs nog filters kan toepassen. Natuurlijk kan je ook eigen beeldmateriaal opladen om zo nog meer een persoonlijke touch te geven aan je uiteindelijke afbeelding. Dat is altijd goed voor nog betere conversie en betrokkenheid van je doelpubliek (op voorwaarde dat jouw beeldmateriaal ook van hoge kwaliteit is!).

3. Bewaar de afbeelding

Wanneer je klaar bent, of je wilt de afbeelding tijdelijk bewaren om later verder af te werken. dan klik je bovenaan op 'File' en vervolgens op 'Save'. Alle ontwerpen kan je vinden onder 'All your designs'. Zo kan je makkelijk een bestaande afbeelding oproepen en eventuele wijzigingen aanbrengen.

4.  Download de afbeelding voor gebruik

De afbeelding staat op punt? Dan klik je rechtsbovenaan op 'Download' en je kan het bestand gebruiken. Het spreekt voor zich dat de types zoveel mogelijk respecteert, want als je bijvoorbeeld een Twitter afbeelding gaat gebruiken om een Instagram post te plaatsen... dan gaan de formaten niet gelijk zijn en zullen er stukken wegvallen. Je maakt dan beter meerdere afbeeldingen met een verschillende type in dezelfde stijl.

Waar moet je rekening mee houden?

Ook al zijn er geen valkuilen bij het gebruik van Canva, toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Je kan niet van template wijzigen: van zodra je een type afbeelding gekozen hebt, kan je niet meer wijzigen. Er zit niets anders op dan opnieuw te beginnen met de juiste template
 • Een transparante achtergrond is niet mogelijk. Wanneer je dus een ronde of ovaalvormige afbeelding wilt, dan zal die altijd op een witte rechthoekige achtergrond staan.
 • Soms wijken de afmetingen af van de geldende afmetingen van het social media platform. Dit gebeurt wanneer de standaardmaten voor afbeeldingen door het platform zelf gewijzigd worden en Canva nog niet helemaal up-to-date is gebracht.
 • Aangekochte afbeeldingen (die 1 US dollar kosten) zijn slechts 24u beschikbaar. Gelukkig kan je hier omheen door de afbeelding als poster te downloaden en dan weer op te laden naar je persoonlijke bibliotheek.

En nu is het aan jullie!

Registreer je vandaag nog op canva.com en begin alvast te experimenteren.

Laat via een reactie jouw creatieve uitspattingen eens zien! Ik ben benieuwd.

 

Stuur ons een berichtje

Volg ons

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van hot news over sociale media en webdesign.